Češki razvojni dan 2015

Češki razvojni dan 2015

U četvrtak 17.09.2015. godine, Češka razvojna agencija u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Republike Češke organizovala je u sklopu Evropske godine za razvoj 2015 (EYD2015) manifestaciju Češki razvojni dan. Cilj manifestacije je prezentacija Inostrane razvojne saradnje široj javnosti u Republici Češkoj na jednostavan i pristupačan način. U sklopu manifestacije se javnosti prezentiralo deset zemalja u kojima Republika Češka pruža razvojnu pomoć.

 

Svaka od zemalja je imala svoj štand na kojem su pored kulture, produkata, nacionalnih kuhinja pojedinih zemalja bile predstavljene nevladine organizacije, privatne kompanije i državne institucije koje u pojedinim zemljama implementiraju uspješne razvojne projekte. Bosna i Hercegovina je, pored Afganistana, Etiopije, Moldavije i Mongolije, jedna od programskih-prioritetnih zemalja zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke. Kompanija GEOtest, a.s. zajedno sa firmom GEOTEST d.o.o. je tokom Češkog razvojnog dana bila predstavnik realizatora čeških razvojnih projekata u Bosni i Hercegovini.

 

Pored brojnih zainteresovanih posjetilaca Češkog razvojnog dana, štand kompanije GEOtest su posjetili Lubomír Zaorálek, ministar vanjskih poslova Republike Češke i Michal Kaplan, direktor Češke razvojne agencije. Damir Kasum, direktor kompanije GEOTEST d.o.o. Sarajevo, upoznao je gospodina ministra sa projektima koje kompanija GEOtest realizuje u Bosni i Hercegovini i zahvalio mu za razvojnu pomoć koju Republika Češka pruža Bosni i Hercegovini. U znak zahvalnosti, predao je gospodinu ministru počasnu diplomu edukativne kampanje EKOLAV koja je bila kreirana u sklopu projekta Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Razvoj otpadne privrede u općinama Doboj i Maglaj“ i koja se koristi i za potrebe drugih razvojnih projekata.Fotogalerija