Ekolav

ekolav-bigEkolav je glavni protagonist edukativnih kampanja koji se bavi zaštitom okoliša. Njegove naočale simbolizuju mudrost, svijest i znanje. Ekolav ima nekoliko vizuelnih detalja koji su vezani za ciljeve kampanje i njeno porijeklo. Dva njegova repa asociraju na češki državni grb odakle potiče program Inostrane razvojne saradnje Republike Češke koji je glavni partner edukativnih kampanja s Ekolavom. Njegova zelena griva je izrađena u obliku univerzalnog simbola za reciklažu i održivi razvoj.

 

Ekolav je osmišljen kao mudri savjetnik za djecu koji će poticati, ohrabrivati i kroz razna takmičenja potencijalno nagrađivati društveno odgovorno ponašanje iz oblasti zaštite okoliša.

 

Trenutno se Ekolav koristi za potrebe edukativnih kampanja u sklopu dva projekta Inostrane razvojne saradnje Republike Češke. Prvi od njih se zove „Razvoj otpadne privrede u općinama Doboj i Maglaj“, a edukativna kampanja u sklopu ovog projekta se bavi odvajanjem otpada. Drugi projekat se realizuje u Republici Srbiji i zove se „Izgradnja kanalizacijske mreže u naselju Kruščica“. Edukativna kampanja u sklopu drugog projekta se bavi zaštitom voda.

 

Podaci o Ekolavu koji su namijenjeni za djecu su dostupni na posebnoj internet stranici www.ekolav.ba/ekolav/ na kojoj možete pročitati razne informacije o Ekolavovom životu.