Žućko

Untitled-3Žućko je mladi lav koji se bavi odvajanjem plastike. Ima nekoliko vizuelnih detalja koji su vezani za ciljeve kampanje i njeno porijeklo. Dva njegova repa asociraju na češki državni grb odakle potiče program Inostrane razvojne saradnje Republike Češke koji je glavni partner edukativnih kampanja s Ekolavom i ostalim lavovivma. Njegova griva je izrađena u obliku univerzalnog simbola za reciklažu i održivi razvoj. Žuta boja grive i ime ovog lava stvaraju snažnu asocijaciju s bojom posuda, kanti i kontejnera za selektivno prikupljanje plastike.

 

Žućko je osmišljen kao energičan, ponekad nestašan, ali uvijek dobronamjeran lav koji potiče djecu na odvajanje plastike. Trenutno se koristi za potrebe edukativne kampanje u sklopu projekta Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Razvoj otpadne privrede u općinama Doboj i Maglaj“. Edukativna kampanja u sklopu ovog projekta se bavi odvajanjem otpada.

 

Podaci o Žućku koji su namijenjeni za djecu su dostupni na posebnoj internet stranici www.ekolav.ba/zucko/ na kojoj možete pročitati razne informacije o Žućkovom životu.