GEOTEST organizovao seminar i radionicu o šumarstvu i biomasi

GEOTEST organizovao seminar i radionicu o šumarstvu i biomasi

U ponedjeljak 26.05.2014. godine, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Sarajevu, održan je seminar i radionica na teme Razvoj šumarstva u Bosni i Hercegovini putem prenosa iskustava iz Republike Češke i Ekološko korištenje biomase za grijanje i energetiku u zgradi Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Seminar i radionicu je organizovala kompanija GEOTEST d.o.o. Sarajevo u saradnji sa češkim kompanijama GEOtest, a.s. i MEVOS, spol. s r.o. u sklopu programa Inostrane razvojne saradnje Republike Češke (Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke) i Aid for Trade (Ministarstvo industrije i trgovine Republike Češke).

 

Seminar i radionicu su započeli uvodnim obraćanjima predstavnici organizatora, Damir Kasum, direktor kompanije GEOTEST d.o.o. Sarajevo i Josef Pikola, direktor kompanije MEVOS, spol. s r.o., i predstavnici Ambasade Republike Češke. Slavomír Goga, zamjenik ambasadora, obratio se sudionicima i naglasio dobre bilateralne odnose između Republike Češke i Bosne i Hercegovine. Nakon toga je uslijedila prezentacija Petra Kašičke, trgovinskog savjetnika, koji je prezentirao trgovinsko-ekonomsku i razvojnu saradnju između Republike Češke i Bosne i Hercegovine. Uvodni dio je završen prezentacijom direktora Bosanskohercegovačkih šuma, Ahmeta Sejdića i diskusijom o trenutnom stanju u lokalnim šumarstvima.

 

U sklopu drugog dijela seminara i radionice, Razvoj šumarstva u Bosni i Hercegovini putem prenosa iskustava iz Republike Češke, prezentirano je stanje šuma u Republici Češkoj i korištenje modernih tehnologija za eksploataciju (Josef Pohořelý, Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny) i savremena zaštita čeških šuma (Petr Korhon, Ridex, s.r.o.). Završni dio seminara i radionice, odnosio se na ekološko korištenje biomase za grijanje i energetiku. Predstavnici kompanija MEVOS, spol. s r.o. (Iva Vojtová) i EVECO Brno, s.r.o. (Marek Šarlej i Marek Filip) prezentirali su u prvom dijelu svoje prezentacije stanje i mogućnosti u oblasti korištenja biomase za grijanje i energetiku u Republici Češkoj. Drugi dio prezentacije posvećen je uspješno realizovanom projektu Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Upotreba obnovljivih resursa energije za sistem centralnog snabdijevanja toplotom u Nemili“, u sklopu kojeg je izgrađena kotlovnica na biomasu i sistem centralnog grijanja u Nemili, Općina Zenica.

 

U završnom obraćanju sudionicima seminara i radionice, direktor Kasum je naglasio da, imajući u vidu da su sve prezentacije bile popraćene značajnom diskusijom i interesom prisutnih bosanskohercegovačkih i čeških šumara, postoji veliki potencijal za međusobni prenos iskustava za razvoj šumarstva u obje zemlje i za pojačanje kapaciteta za energetsko korištenje biomase u Bosni i Hercegovini. Izrazio je svoje uvjerenje da je održani seminar i radionica prvi korak ka ojačanju bilateralnih razvojnih i trgovinskih odnosa između Republike Češke i Bosne i Hercegovine u ovom sektoru.Fotogalerija