GEOTEST organizovao studijsku posjetu za predstavnike Unsko-sanskog kantona

GEOTEST organizovao studijsku posjetu za predstavnike Unsko-sanskog kantona

Kompanija GEOTEST d.o.o. Sarajevo organizovala je studijsku posjetu delegacije iz Unsko-sanskog kantona u Republici Češkoj. Studijska posjeta se fokusirala na češka pozitivna i negativna iskustva iz oblasti upravljanja otpadom, promjene nakon ulaska Republike Češke u Evropsku uniju, lokalnu samoupravu, zaštitu okoliša i poboljšanje bosansko-češke saradnje.

 

Delegaciju je predvodila Sinha Kurbegović, ministrica za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. Članovi delegacije su bili općinski načelnici, direktori komunalnih preduzeća nadležnih za upravljanje otpadom, predstavnici lokalne razvojne agencije, privatnog sektora i UNDP u Bosni i Hercegovini. U sklopu posjete realizovan je obilazak postrojenja za upravljanje otpadom (spalionica, regionalna deponija, kompostana, stanica za proizvodnju biogasa, centar za reciklažu građevinskog otpada, fabrika za preradu mješovite plastike).

 

Članovi delegacije su posjetili Češku razvojnu agenciju, gdje je gospođa Ivana Pejić Povolná, rukovodilac odsjeka za Balkan, održala prezentaciju o projektima Češke razvojne agencije u Bosni i Hercegovini i o mogućnostima zajedničke saradnje. Delegacija je obišla Ambasadu Bosne i Hercegovine u Pragu, gdje ih je dočekala nova ambasadorica, Nj.E. Danka Savić. Češka iskustva o lokalnoj samoupravi i zaštiti životne sredine dobivena su tokom posjete Grada Znojma i Nacionalnog parka Podyjí.

 

Ovim putem se posebno zahvaljujemo generalnom direktoru kompanije GEOtest, a.s. Brno, Lubomíru Procházki i sljedećim češkim kolegama koji su značajno doprinijeli uspješnoj organizaciji studijske posjete: Jiří Korhon, Pavel Benkovič, Zdeněk Železný, Eva Vodičková i Jaromír Novák.Fotogalerija