GEOTEST pomaže u saniranju šteta nakon poplava

GEOTEST pomaže u saniranju šteta nakon poplava

Polovinom maja 2014. godine, poplavljena su značajna područja centralne i sjeverne Bosne i Hercegovine. Ovogodišnje poplave su najveće ikad zabilježene. Uzrokovale su značajne materijalne štete, ali nažalost i gubitke ljudskih života. Posljedice poplava i obilnih padavina su izgubljeni domovi i stotine aktiviranih klizišta, koja ugrožavaju objekte i infrastrukturu u pogođenim oblastima.

 

Poplave u Bosni i Hercegovini su izazvale pažnju i talas solidarnosti u Republici Češkoj, gdje su lokalno stanovništvo i bosanskohercegovačka dijaspora počeli organizovati humanitarnu pomoć za poplavljena područja. Reagovali su i predstavnici grupacije GEOtest. Na osnovu izvanredne odluke generalnog direktora kompanije GEOtest, a.s. Brno, RNDr. Lubomíra Procházke, odlučeno je da se dugogodišnjim partnerima i prijateljima grupacije GEOtest iz Grada Doboja i Općine Maglaj uruči finansijska i stručna pomoć u borbi sa posljedicama poplava.

 

Dana 27.05.2014. godine, predstavnici kompanija GEOtest, a.s. Brno i GEOTEST d.o.o. Sarajevo, zajedno sa predstavnicima Ambasade Republike Češke u Sarajevu, Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke i češke nevladine organizacije Člověk v tísni (People in need), obišli su poplavljena područja i u sjedištu Općine Maglaj uručili Lokalnoj akcionoj grupi regije Doboj finansijsku pomoć za obnovu Grada Doboja i Općine Maglaj.

 

Od 05.06.2014. godine, na terenu su prisutni i geolozi iz kompanija GEOtest, a.s. Brno (Ing. Jan Fousek i Mgr. Pavel Řezníček) i GEOTEST d.o.o. Sarajevo (Dijana Kovačević, dipl. ing. geol.), koji na područjima Grada Doboja, Općine Maglaj i Općine Gračanica pomažu u sanaciji klizišta.

 

Iako se voda već povukla sa većine poplavljenih područja, za stanovnike poplavljenih područja slijedi teška godina sa mnogo rada na uklanjanju posljedica. Grupacija GEOtest izražava svoju solidarnost ljudima iz poplavljenih područja i želi im mnogo uspjeha u borbi sa uklanjanjem posljedica.

 Fotogalerija