Kompanija GEOTEST na sajmu ENERGA 2015

Kompanija GEOTEST na sajmu ENERGA 2015

U periodu 09.-12.06.2015. godine, kompanija GEOTEST d.o.o. Sarajevo sudjelovala je na Međunarodnom specijaliziranom sajmu energetike ENERGA 2015 u Tuzli u sklopu zvanične prezentacije Republike Češke na tuzlanskom sajmu. Sajam ENERGA je najznačajnija manifestacija u oblasti energetike u Bosni i Hercegovini. U sklopu sajma predstavnici kompanije GEOTEST su prezentirali svoja iskustva sa međunarodnih i domaćih projekata u oblasti energetike.

 

U sklopu prvog dana međunarodnog energetskog sajma, direktor GEOTEST-a, Damir Kasum, prezentirao je predstavnicima Ambasade Republike Češke u Sarajevu i partnerima kompanije GEOTEST dosadašnje rezultate i planirane aktivnosti u sklopu projekta zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom „Upotreba obnovljive geotermalne energije u Gradu Doboju“ koji implementira kompanija GEOtest, a.s. iz Brna u saradnji sa Lokalnom akcionom grupom (LAG) regije Doboj, Gradom Dobojem i sarajevskim GEOTEST-om.

 

Projekat „Upotreba obnovljive geotermalne energije u Gradu Doboju“ je nastavak dosadašnje uspješne saradnje između Češke razvojne agencije, LAG-a, Grada Doboja, češkog i bosanskog GEOtesta. Navedeni projekat obuhvata kompleksna geofizička i geološka istraživanja i hidrogeološko istražno bušenje na području Grada Doboja. U sklopu projekta će biti izrađen 3D model geotermalnih potencijala u Doboju u sklopu analize geotermalnih potencijala. Nakon toga su planirane aktivnosti koje se odnose na priključivanje „OŠ Sveti Sava“ u Ševarlijama i „OŠ Petar Petrović Njegoš“ u Boljaniću na obnovljivi geotermalni izvor grijanja.

 

Na prezentaciji su bili prisutni predstavnici Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Jakub Skalník, ambasador i Petar Kašička, trgovinski savjetnik, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Siniša Ubiparipović i LAG-a regije Doboj Maja Mišić, izvršna direktorica.Fotogalerija