Historija kompanije

Za početak grupacije GEOtest se smatra 1968. godina kada je raspadom JP Inženjerskogeološka i hidrogeološka istraživanja Žilina nastalo JP GEOtest Brno. Preduzeće se tada bavilo hidrogeološkim, inženjerskogeološkim i geotehničkim istraživanjem na području pokrajine Morava. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, počela se profilirati, kao samostalni segment djelovanja, zaštita podzemnih voda koja je postala temelj za razvoj oblasti zaštite okoliša. Ova oblast je danas jedna od najznačajnih u sklopu grupacije.

 

Bivše JP GEOtest Brno je bilo kompleksno preduzeće s oko 1.200 zaposlenih. Organizaciono je bilo podijeljeno na pet samostalnih sektora (sektor za bušenje, sektor tehničkih aktivnosti, sektor za specijalno temeljenje, mašinski sektor i geološki sektor). Zbog ovako kompleksne strukture, preduzeće je bilo u stanju da osigura bilo kakav projekat, uključujući logistiku, širom svijeta. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, JP GEOtest je realiziralo projekte u velikom broju zemalja (npr. Alžir, Bangladeš, Iran, Kuba, Mongolija, Peru, Somalija). Uglavnom se radilo o velikim projektima iz oblasti inženjerske geologije, geotehnike i specijalnog temeljenja.

 

Tokom 1990. godine, u Čehoslovačkoj je došlo do raspada velikih sistema. Inženjerski i projektantski dio JP GEOtest Brno je privatiziran i transformiran u dioničko društvo GEOtest, a.s. koje je postalo nasljednik dobre tradicije brenda GEOtest.

 

Međunarodna grupacija GEOtest nastaje otvaranjem kompanije GEOtest Bratislava, s.r.o. u glavnom gradu Slovačke. U prvim godinama novog milenija, grupacija formira ad hoc kompanije širom svijeta na osnovu potreba pojedinih projekata (npr. u Albaniji, Mongoliji, Ukrajini).

 

Nakon pobjede na javnom natječaju i potpisivanjem ugovora s Ministarstvom industrije i trgovine Republike Češke, za realizaciju projekta „Isporuka tehnologije za uvođenje integriranog sistema upravljanja otpadom u Unsko-sanskom kantonu“ u 2006. godini, grupacija GEOtest ulazi na bosanskohercegovačko tržište.

 

Tokom realizacije navedenog projekta, rukovodstvo grupacije je prepoznalo potencijale tržišta u Bosni i Hercegovini. U decembru 2008. godine, osnovana je kompanija GEOTEST d.o.o. Sarajevo kao nova članica grupacije.