Počela izgradnja kanalizacione mreže<br/> u naselju Kruščica

Počela izgradnja kanalizacione mreže
u naselju Kruščica

Dana 21.01.2013. predstavnik konzorcija GEOtest, a.s. i PRESSKAN system, a.s., Lubomír Procházka i načelnik općine Bela Crkva, Stanko Petrović, su svečano potpisali Memorandum o razumijevanju i postavili građevinsku tablu u naselju Kruščica čime su započeli izgradnju kanalizacije pod pritiskom u sklopu projekta zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke s Republikom Srbijom „Izgradnja kanalizacione mreže u naselju Kruščica“.

 

Osim načelnika, s lokalne strane su bili prisutni predsjednik MZ Kruščica (općina Bela Crkva), Dragutin Jovanović, predsjednik Češkog nacionalnog savjeta u Srbiji, Štefan Klepaček i drugi predstavnici češke manjine koji žive na području općine. Češku ambasadu su zastupali trgovinski savjetnik, Luboš Joza i rukovodilac trgovinske misije, Pavel Svoboda.

 

Načelnik Petrović je zahvalio predstavnicima Ambasade Republike Češke u Beogradu za pomoć, koju Češka dugoročno pruža općini Bela Crkva. Svi prisutni su naglasili da izgradnja kanalizacije pod pritiskom, nakon toga i prečistača otpadnih voda, će značajno doprinijeti poboljšanju higijenskih uslova u naselju i ukupnom poboljšanju stanja životne sredine.

 

Stanovnici Kruščice i sredstva javnog informisanja su pokazali značajan interes za svečani početak izgradnje i postavljanje građevinske table.

 

U sklopu boravka u Beloj Crkvi i Kruščici, generalni direktor kompanije GEOtest, a.s., Lubomír Procházka je u pratnji direktora firme GEOTEST d.o.o. Sarajevo, Damira Kasuma, posjetio Češki nacionalni savjet i Češku besedu u kojima se upoznao sa životom češke manjine u Srbiji.Fotogalerija