Potpisan Memorandum o saradnji za projekat geotermalnog istraživanja u Doboju

Potpisan Memorandum o saradnji za projekat geotermalnog istraživanja u Doboju

U ponedjeljak 07.10.2013. godine, Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske, Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja, Maja Mišić, direktorica Lokalne akcione grupe (LAG) regije Doboj i Damir Kasum, predstavnik kompanije GEOtest, a.s. iz Brna, potpisali su Memorandum o saradnji na projektu Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Upotreba obnovljive geotermalne energije u Gradu Doboju“.

 

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i Tomáš Szunyog, ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini. Ambasador Szunyog naglasio je da se radi o prvoj fazi dugoročnog projekta koja se odnosi na terenska istraživanja geotermalnih potencijala na području Grada Doboja. Nakon toga se planira priključivanje OŠ „Sveti Sava“ u naselju Ševarlije na izvor obnovljive geotermalne energije, što bi trebalo donijeti značajne uštede i ekološke benefite.

 

Predsjednik upravnog odbora LAG-a regije Doboj, Enes Suljkanović, naglasio je da je ovaj novi projekat nastavak uspješne saradnje LAG-a i Češke razvojne agencije, investitora projekta, koja je dosada putem akcione grupe donirala preko 3.000.000 KM.

 

Glavni menadžer projekta, Damir Kasum, istakao je dosadašnju uspješnu saradnju GEOtest-a sa LAG-om i izrazio uvjerenje da će i novi projekat biti minimalno jednako uspješan kao i prethodni projekat Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Razvoj otpadne privrede u općinama Doboj i Maglaj“.

 

 

Pogledajte reportažu RTRS-a o potpisivanju Memoranduma o saradnji

 

 Fotogalerija