Potpredsjednik Republike Srpske posjetio štand GEOTEST-a na sajmu ZEPS 2013

Potpredsjednik Republike Srpske posjetio štand GEOTEST-a na sajmu ZEPS 2013

U utorak 01.10.2013. godine Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske, posjetio je štand kompanije GEOTEST d.o.o. Sarajevo na 20. generalnom sajmu ZEPS u Zenici. U sklopu prvog dana najznačajnijeg međunarodnog privrednog sajma u Bosni i Hercegovini, direktor GEOTEST-a, Damir Kasum, prezentirao je potpredsjedniku Suljkanoviću, koji je također predsjednik Upravnog odbora Lokalne akcione grupe (LAG) regije Doboj, novi projekat Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Upotreba obnovljive geotermalne energije u Gradu Doboju“ koji implementira kompanija GEOtest, a.s. iz Brna u saradnji sa LAG-om, Gradom Dobojem i sarajevskim GEOTEST-om.

 

Projekat „Upotreba obnovljive geotermalne energije u Gradu Doboju“ je nastavak dosadašnje uspješne saradnje između Češke razvojne agencije, LAG-a, Grada Doboja, češkog i bosanskog GEOtesta. Navedeni projekat obuhvata kompleksna geološka, hidrogeološka i geofizička istraživanja područja Grada Doboja na osnovu kojih će biti određene lokacije za realizaciju geotermalnih bušotina. U sklopu projekta će biti izrađen 3D model geotermalnih potencijala u Doboju. Nakon toga su planirane aktivnosti koje se odnose na priključivanje „OŠ Sveti Sava“ u Ševarlijama na obnovljivi geotermalni izvor grijanja.

 

Na prezentaciji su bili prisutni i predstavnici Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Tomáš Szunyog, ambasador i Petar Kašička, trgovinski savjetnik, ispred Grada Doboja Esmin Mahmutović, predsjednik Skupštine grada Doboja i ispred LAG-a regije Doboj Maja Mišić, izvršna direktorica.Fotogalerija