Primopredaja metodologije i projektne dokumentacije za mrežu geotermalnih bušotina

Primopredaja metodologije i projektne dokumentacije za mrežu geotermalnih bušotina

U utorak 04.02.2014. godine, izvršena je svečana primopredaja metodologije i projektne dokumentacije za izradu mreže geotermalnih bušotina u sklopu projekta zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Upotreba obnovljive geotermalne energije u Gradu Doboju“ koji implementira kompanija GEOtest, a.s. Brno u saradnji s firmom GEOTEST d.o.o. Sarajevo, Lokalnom akcionom grupom regije Doboj i Gradom Dobojem. Projekat je finansiran od strane Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije. Vrijednost doniranih sredstava je 1.150.000 KM.

 

Glavni ciljevi projekta su istraživanje geotermalnih potencijala na području Grada Doboja, educiranje lokalnog stanovništva o mogućnostima upotrebe obnovljivih izvora energije i realizacija pilot projekta upotrebne modernih tehnologija za grijanje javnog objekta. Posljednji cilj se odnosi na priključivanje zgrade Osnovne škole „Sveti Sava“ u Ševarlijama na obnovljivi izvor geotermalne energije.

 

U sklopu svečane primopredaje, prezentirani su dosadašnji rezultati geofizičkih istraživanja na lokalitetima Ševarlije i Boljanić na području Grada Doboja. Rezultati su pokazali da postoji određeni potencijal za upotrebu geotermalne energije na oba lokaliteta. Navedeni potencijal će biti utvrđen na osnovu istražnog bušenja na oba lokaliteta koje će se realizovati tokom proljeća 2014. godine.

 

Svečanoj primopredaji metodologije i projektne dokumentacije za izradu mreže geotermalnih bušotina prisustvovali su Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske, Olga Zdrálková, konzulka Ambasade Republike Češke u Sarajevu, Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja, Maja Mišić, izvršna direktorica Lokalne akcione grupe regije Doboj, Zdeněk Železný, rukovodilac inostranih projekata kompanije GEOtest, a.s. Brno i Damir Kasum, rukovodilac projekta i direktor kompanije GEOTEST d.o.o. Sarajevo.

 

 

Pogledajte reportažu BN o primopredaji metodologije i projektne dokumentacije

 

 

 

Pogledajte reportažu RTRS o primopredaji metodologije i projektne dokumentacije

 

 

 

Pogledajte reportažu televizije ELTA o primopredaji metodologije i projektne dokumentacije

 

 Fotogalerija