Sastanak na temu implementacija rezultata projekta „DO-MA“

Sastanak na temu implementacija rezultata projekta „DO-MA“

U utorak 04.02.2014. godine, organizovan je sastanak na temu „Regionalna sanitarna deponija u Doboju“. Sastanak se bavio implementacijom rezultata projekta zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke „Razvoj otpadne privrede u općinama Doboj i Maglaj“ koji je realizovala kompanija GEOtest, a.s. Brno u saradnji s Lokalnom akcionom grupom regije Doboj i firmom GEOTEST d.o.o. Sarajevo. Projekat je finansirala Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije. Vrijednost doniranih sredstava iznosila je preko 1.600.000 KM.

 

U sklopu projekta, izrađena je sva neophodna dokumentacija za izgradnju međuentitetske regionalne sanitarne deponije za Grad Doboj, općinu Maglaj i 12 pridruženih općina (sedam iz Republike Srpske i pet iz Federacije Bosne i Hercegovine). Time su stvoreni osnovni uslovi za implementaciju rezultata projekta – izgradnju regionalne sanitarne deponije.

 

Na sastanku su Damir Kasum, direktor kompanije GEOTEST d.o.o. Sarajevo i Boris Urbánek, rukovodilac projekta, prezentirali ciljeve i rezultate projekta, odnosno koncepciju upravljanja otpadom za svih 14 općina uključenih u projekat. Rezultatom sastanka bi trebala biti potvrda interesa svih općina za nastavak aktivnosti na izgradnji regionalne sanitarne deponije na području Grada Doboja. Uskoro se očekuje formiranje zajedničkog preduzeća svih zainteresovanih općina koje će upravljati deponijom.

 

Sastanak su organizovali Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske, Obren Petrović, gradonačenilk Doboja i Maja Mišić, izvršna direktorica Lokalne akcione grupe regije Doboj. Na sastanku su učestvovali NJ.E. Tomáš Szunyog, ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini, Branka Đurić, ministrica za okoliš i turizam Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Svjetlana Radusin, pomoćnica ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske, Edin Terzić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Božo Antonović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoline Vlade Tuzlanskog kantona, Josip Vidović, ministar prometa, veza turizma i zaštite okoliša Vlade Posavskog kantona, načelnici i predstavnici 15 općina, predstavnici regionalne deponije Eko-Dep Bijeljina i predstavnici kompanija GEOtest, a.s. i GEOTEST d.o.o. Sarajevo.

 

 

Pogledajte reportažu FTV o sastanku

 

 

 

Pogledajte reportažu RTRS o sastanku

 

 Fotogalerija