Studija izvodljivosti za regionalnu reciklažnu liniju u Gračanici

Studija izvodljivosti za regionalnu reciklažnu liniju u Gračanici

U četvrtak 14.08.2014. godine, potpisan je Memorandum o razumijevanju za izradu studije izvodljivosti regionalne reciklažne linije za Općinu Gračanica. Memorandum su potpisali Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica, Enes Suljkanović, predsjednik upravnog odbora Lokalne akcione grupe regije Doboj (LAG), Maja Mišić, izvršna direktorica LAG-a i Damir Kasum, predstavnik kompanije GEOtest, a.s. iz Brna. Potpisivanju su prisustvovali predstavnici češke ambasade u Sarajevu Nj.E. Tomáš Szunyog, ambasador i Klára von Kriegsheim Kadlecová, zamjenica ambasadora.

 

Studija izvodljivosti za regionalnu reciklažnu liniju u Općini Gračanica se realizuje u okviru zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke i finansirana je iz sredstava Češke razvojne agencije. Implementator projekta je češka kompanija GEOtest, a.s. iz Brna u saradnji sa firmom GEOTEST d.o.o. Sarajevo. Zadatak studije je pokazati moguća rješenja i ispitati isplativost regionalne reciklažne linije na području Općine Gračanica.

 

U okviru posjete Općini Gračanica predstavnici kompanije GEOTEST d.o.o. Sarajevo uručili su načelniku Heliću i dokumentaciju sa prijedlogom sanacije nestabilnih lokacija pogođenih klizištima na području Općine Gračanica. Konkretno se radi o pet mjesnih zajednica koje su odmah nakon poplava obišli geolozi iz kompanija GEOtest, a.s. Brno (Ing. Jan Fousek i Mgr. Pavel Řezníček) i GEOTEST d.o.o. Sarajevo (Dijana Kovačević, dipl. ing. geol.). Na osnovu obilaska terena date se upute o daljem postupanju i interventnom djelovanju na područjima ugroženim klizištima. Za više informacija o pomoći nakon poplava pogledajte posebnu VIJEST.

 Fotogalerija