Svečano potpisivanje Ugovora o izradi<br/> Plana upravljanja otpadom Kantona Sarajevo 2013-2018

Svečano potpisivanje Ugovora o izradi
Plana upravljanja otpadom Kantona Sarajevo 2013-2018

Dana 14.11.2012. Damir Kasum, predstavnik bosansko-češkog konzorcija GEOTEST d.o.o. i GEOtest, a.s., i Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, potpisali su Ugovor o izradi Plana upravljanja otpadom Kantona Sarajevo 2013-2018. Na ceremoniji su bili prisutni predstavnici Ambasade Republike Češke u Sarajevu – ambasador Tomáš Szunyog i trgovinski savjetnik Vladimír Randáček.

 

Plan upravljanja otpadom će sadržavati analizu sadašnjeg stanja u Kantonu Sarajevo s aspekta produkcije svih kategorija otpada, prijedloge za njihovo upravljanje, zadatke za pojedine elemente sistema upravljanja otpadom i obim finansijskih sredstava potrebnih za funkcionisanje otpadne privrede u Kantonu Sarajevo. Kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju obavezu da svakih pet godina izrade plan u skladu s federalnim planom. Radi se o strateškom dokumentu koji odobrava kantonalni parlament.

 

Investitor, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, očekuje da će plan sadržavati takve mjere koje će doprinijeti razvoju selektivnog prikupljanja otpada u Kantonu Sarajevo čime bi se snizila količina komunalnog otpada koji se izvozi na regionalnu deponiju u Sarajevu.

 

Ambasador Szunyog je naglasio da Republika Češka ima dobra iskustva u oblasti zaštite okoliša i uglavnom upravljanja otpadom. Čitav niz godina Republika Češka vrši transfer svih iskustava u Bosnu i Hercegovinu preko Inostrane razvojne saradnje Republike Češke.

 

Direktor Kasum je dopunio češkog ambasadora i podsjetio da su upravo iskustva s implementacijom razvojnih projekata Češke Republike u Bosni i Hercegovini u oblasti otpadne privrede omogućila bosansko-češkom konzorciju da se uspješno etablira na bosanskohercegovačkom tržištu.

 

 

Pogledajte reportažu Televizije Sarajevo o potpisivanju ugovora
 Fotogalerija